Veliko mi je zadovoljstvo da vam poželim dobrodošlicu na FINA  Super finale Svetske vaterpolo lige za muškarce 2019, koje će se održati u Beogradu (SRBIJA), od 18. do 23. juna, uz učešće najboljih osam ekipa preliminarnih kola (Finale Evropa Kupa i Interkontinentalni-Kup) takmičenja.

Beograd je po prvi put domaćin ove manifestacije, a dokazao se kao snažan i predan partner FINA-e.

Ovogodišnje Super finale Svetske lige obeležiće  učešće sledećih timova:

Grupa A: Mađarska, Japan, Kanada, Španija

Grupa B: Australija, Hrvatska, Kazahstan, Srbija

Ovih osam timova sa četiri kontinenta predstavljaju  sveobuhvatnost ove lige i interes mnogih gradova da budu domaćini završne faze ovog takmičenja.

Koegzistiranje najboljih nacionalnih ekipa sa zemljama koje nastoje da razviju ovaj sport na svojoj teritoriji, osnažuje  jedan od značajnih FINA-inih ciljeva u proteklim godinama: privlačenje nove i šire javnosti kao i obezbeđivanje šire TV publike za ovu istorijsku olimpijsku disciplinu (najstariji timski sport u olimpijskom programu).

Želeo bih da iskoristim ovu priliku da izrazim svoju zahvalnost  za kontinuiranu podršku i profesionalizam organizatora, nacionalnih federacija, sportista, trenera i zvaničnika koji učestvuju u ovogodišnjem izdanju FINA Super finala Svetske vaterpolo lige za muškarce.

Takođe želim iskreno da se  zahvalim Vaterpolo savezu Srbije za organizaciju Super finala 2019. u njihovom glavnom gradu. Podrška sponzora, predstavnika medija i gledalaca je takođe bitna u promociji vaterpola širom sveta.

Timovima koji učestvuju na takmičenju želim puno sreće.

Dr Hulio C. Maljone
FINA Predsednik

Uvaženi takmičari i gosti Šampionata

Velika je čast i odgovornost da naša zemlja ponovo bude domaćin Super finala FINA vaterpolo Svetske lige. Zahvaljujemo se FINA-i na ponovo ukazanom poverenju, jer smo u protekle tri godine organizovali dva svetska i jedno evropsko prvenstvo za mlađe generacije.

Pre tačno devet godina, 2010. godine, bili smo domaćini devetog po redu Super finala FINA vaterpolo Svetske lige u Nišu, a posle 14 godina ponovo smo u Beogradu, na mestu koje je ušlo u svetsku istoriju sporta kao sportski centar gde je održano prvo FINA Svetsko prvenstvo u plivanju, umetničkom plivanju i skokovima u vodu kao i FINA vaterpolo Svetski Kup.

Devet je za nas značajan broj još u jednom pogledu, jer je naš nacionalni muški tim pobedio na ovom važnom takmičenju upravo ovaj broj puta. Neprestano imamo istu želju da potvrdimo visoku reputaciju srpskog vaterpola kvalitetnim učešćem, sportskim ponašanjem i rezultatima.

Kao i uvek, uz pomoć Vlade Republike Srbije, učinili smo sve što možemo da budemo dobri domaćini, dostojni našeg ugleda i imena, da pružimo maksimalnu organizaciju i kvalitetne uslove, koji će nadamo se, doprineti pobedničkim rezultatima.

U ime Vaterpolo saveza Srbije i svoje lično ime želim sve najbolje timovima učesnicima kao i posetiocima i navijačima koji ih prate.

Uživajte u ovih šest veličanstvenih dana vaterpola.

Viktor Jelenić

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije