Dobrodošli u Beograd

Nazivaju ga gradom kulture, inspiracije, sporta i festivala. Beograd se menja i razvija brzo, čuvajući svoju bogatu i raznoliku istoriju, uz jedinstvenu mešavinu kulture, arhitekture i urbanog duha.

Sa nekim od najatraktivnijih lokacija, Beogradskom tvrđavom – najstarijem kulturno istorijskim spomenikom, Skadarlijom – boemskom četvrti u centru grada, Knez Mihailovom ulicom, Starim i Novim dvorom, zgradom Narodne skupštine, Hramom Svetog Save, Zemunom i mnogim drugim, Beograd je nesumnjivo kulturni centar jugoistočne Evrope.

Jedan od najstarijih evropskih gradova, sa istorijom dugom preko 5000 godina, Beograd neguje svoje nasleđe, obeležja i spomenike, tradicionalnu umetnost i čuvene atrakcije.

Boemijski stil
Skadarlija je počela da stiče svoj karakter poslednjih decenija 19. veka. Skadarlijske kafane su do sada ugostile mnoge svetske ličnosti poput Alfreda Hičkoka, Džimi Hendriksa, Josip Broz Tita, španskog kralja Huan Karlosa I i mnoge druge. Današnja Skadarlija, kratka i pokaldrmljena ulica, znamenita je beogradska atrakcija sa kafanama poput Tri šešira, Šešir moj, Dva jelena, Zlatni bokal, Ima dana, Putujući glumac, Dva bela goluba..

Beogradska tvrđava
Beogradska tvrđava, sa parkom Kalemegdan, je fortifikacija koja datira iz 3. veka i jedan je od najstarijih i osnovnih delova grada. Nadgleda ušće reke Save i Dunav, i upravo to mesto, uz spomenik Pobednik čuvenog vajara Ivana Meštrovića, jedan je od najdivnijih prizora Beograda.

Zemun
Nekada zaseban grad, Zemun je danas romantičan i poetičan deo Beograda. U Glavnoj ulici nalazi se Zavičajni muzej i Opera Madlenijanum.

Obala Dunava na kojoj se Zemun nalazi, Zemunski kej, je kilometrima duga promenada sa nizom splavova, zabavnim parkom i nekada najvećim hotelom u Beogradu a danas kockarnicom Grand Casino. Noću, splavovi postaju epicentar noćnog života, otvoreni do ranih jutarnjih časova.

Kula Gardoš je najprepoznatljiviji simbol Zemuna. Ovaj kraj je sačuvao stari izgled, sa uskim kaldrmisanim ulicama i kućama. Pored Kule, kafe restoran nudi panoramski pogled i prijatan odmor od gradske vreve.

Beograd na rekama: Sava i Dunav
Ušće Save u Dunav predstavlja najatraktivniju tačku ispod Beogradske tvrđave i, zajedno sa Velikim ratnim ostrvom je oaza netaknute prirode u sred modernog grada. Obale reka nikada ne spavaju: na brojnim čamcima, restoranima i kafićima na vodi posetioci mogu da popiju kafu, uživaju u ukusnom ribljem specijalitetu, slušaju muziku i dobro se zabave.

Gastronomija
Srpska kuhinja je mešavina mediteranske, mađarske, turske i austrijske, uz veliki izbor pratećih pića. Makar jedan riblji specijalitet se mora probati u nekom od restorana na rekama. A dok ste u gradu, iskoristite priliku da probate nešto tipično domaće: ćevapčiće, gibanicu, Karađorđevu šniclu, itd. Čuveno domaće piće je rakija, najpoznatije šljivovica ili lozovača. A kad je reč o vinima, u ponudi je spektar od mediteranskih do kontinentalnih vrsta. Najverovatnije najbolje mesto domaće kuhinje je Skadarlija – boemska četvrt.