JAPAN 13 : 12 KAZAHSTAN (4:2, 3:2, 2:3, 3:5)

JAPAN: Tanamura, Date, Kopu, Šiga, Jošida 2, Kageta, Šimzu, Takata, Arai 4, Inaba 5, Okava 1, Araki 1, Fukušima.

KAZAHSTAN: Mahmetov, Medvedev 1, Žardan 1, Pilipenko, Aubakirov 3, Šmider, Šakenov 4, Berbeljuk, Švedov, Rudaj 3, Altajev, Manafov, Šlemov.

U azijskom derbiju za plasman od petog do osmog mesta na završnom turniru Svetske lige, Japan je savladao Kazahstan, rezultatom 13:12.

Početak meča je nagovestio pobedu Japana, koji je lako stekao prednost (3:0, 4:1), golovima Araija. Međutim, borbeni Kazahstanci su u ovoj utakmici videli šansu za napredak u svojoj igri, nisu se predavali i uspeli su da dođu do minimalnog zaostatka sredinom drugog perioda (5:4). Kratak pritisak ekipe Dejana Stanojevića, brzo su odbili Araki i Arai za 7:4 na poluvremenu.

Šakenov i Aubakirov su u nastavku na trenutak uneli neizvesnost (8:7), ali je Inaba, najbolji strelac grupne faze takmičenja, sa tri vezana gola osigurao trijumf. U završnici četvrtog perioda, Kazahstan je ublažio poraz, ali vremena za preokret nije bilo.

Japan će u nedelju, poslednjeg dana takmičenja, igrati meč za peto mesto protiv Mađarske, dok će se Kazahstan za sedmu poziciju boriti sa Kanadom.

Acuši Arai, strelac četiri gola, je izneo utiske nakon pobede:

– Znali smo da će biti teška utakmica, dobro smo se pripremili i zasluženo stigli do pobede. Sutra nas očekuje poslednja utakmica na turniru, borba za peto mesto, protiv Mađarske, ali idemo na trijumf.